Witamina C – dlaczego jest tak ważna i jak należy ją dawkować

Opublikowano: 4 października 2018

Zbilansowana dieta i aktywny tryb życia zmniejszają prawdopodobieństwo występowania chorób cywilizacyjnych i są gwarancją lepszego samopoczucia. Czasami jednak, w natłoku codziennych obowiązków, wiele osób zapomina o tym, by wraz z pożywieniem dostarczać organizmowi wystarczającą ilość witamin i minerałów, dlatego też warto mieć w domowej apteczce witaminy w formie kapsułek lub syropów. W tym artykule znajdziesz przydatne informacje o witaminie C – jej roli w organizmie, występowaniu oraz zalecanej dziennej dawce.

Witamina C – rola w organizmie

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, w znacznym stopniu przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobory mogą mieć wiele nieprzyjemnych skutków. Dlatego trzeba zadbać o jej właściwe dawkowanie, niezależnie od wieku. Witamina uczestniczy w procesie tworzenia się tkanki łącznej, a powstający m.in. dzięki niej kolagen odpowiada za młody wygląd skóry. Witamina C jest wykorzystywana także do produkcji kosmetyków, przeznaczonych do cery zmęczonej, ze zmarszczkami i przebarwieniami. Kwas askorbinowy pozytywnie wpływa m.in. na układ krwionośny – uszczelnia naczynia, co przyczynia się do szybszego gojenia ran i siniaków, zahamowania krwotoków oraz do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia miażdżycy. Witamina C także znacznie wzmacnia układ odpornościowy. Wiele osób sięga po nią nie tylko w okresie wzmożonego wysiłku i przeziębień i zachorowań na grypę, ale także wtedy, gdy wirus już zaatakował organizm.

W jakich artykułach spożywczych można ją znaleźć

Wśród owoców, produktami bogatymi w witaminę C są cytryny i porzeczki, a także jabłka antonówki.  Duże jej ilości znajdują się także w papryce, różnych odmianach kapusty, pomidorach, ziemniakach, chrzanie, brukselce i natce pietruszki.  Najwięcej witaminy C jest jednak zawarte w roślinach, których nie spożywa się na co dzień, a z których wyciągi są dodawane do różnych syropów i naparów. Jest to acerola, jagody camu camu, rokitnik oraz dzika róża. Według badań specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia,  zalecana dzienna dawka witaminy C to odpowiednio:

  • 40-50 mg dziennie u dzieci,
  • 75 mg dziennie u kobiet
  • 90 mg dziennie u mężczyzn.

Organizm człowieka nie potrafi jej samodzielnie syntezować, dlatego należy ją dostarczać z pożywieniem lub w formie suplementów. Przyjmowanie kwasu askorbinowego w tabletkach  jest o tyle proste, że można łatwo zmierzyć jej ilość, a więc i sprawdzić, czy pokrywa ona dzienne zapotrzebowanie. Nie jest to tak łatwe w przypadku artykułów spożywczych, w których zawartość witaminy jest ilością przybliżoną (przykładowo, np. 100 g czarnej porzeczki zawiera 177 mg kwasu askorbinowego, a w 100 g cytryny jest go 50-80 mg).

Poza przyjmowaniem witaminy C w czystej formie, można pić syropy (np. www.pelafen.pl ), posiadające w składzie także inne, dobroczynne dla organizmu substancje.

artykuł sponsorowany

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Soczewki kontaktowe
Wybór odpowiednich soczewek kontaktowych jest kluczowym aspe...
radiofrekwencja mikroigłowa
Nazywana nieoperacyjnym liftingiem, polecana jako zabieg, kt...
batonik białkowy
Jakość odżywiania jest gwarantem dobrego samopoczucia, mocne...
aktywność fizyczna
Dni stają się coraz dłuższe, zza chmur odważniej wychyla się...
antykoncepcja hormonalna
W ostatnich dekadach antykoncepcja hormonalna stała się jedn...