Witamina B9

Witamina B9. Dlaczego jest taka ważna i gdzie ją znaleźć?

Opublikowano: 30 kwietnia 2019

Witamina B9 została odkryta dopiero na początku XX wieku. Po raz pierwszy wydzielono ją z drożdży, a później uzyskano ją także z liści szpinaku. Z tego powodu nadano jej nazwę folianu, od łacińskiego słowa „folium” oznaczającego „liść”. Jaką rolę pełni ten związek w organizmie i w jakich produktach można go znaleźć?

Znaczenie i skutki niedoboru witaminy B9

Witamina B9 występuje w kilku różnych formach. Naturalnie znajduje się w żywności pod postacią folianu, ale istnieje również jej syntetyczna forma powszechnie dostępna w suplementach i dodawana do przetworzonej żywności, czyli kwas foliowy. Wreszcie aktywną formą witaminy B9 w organizmie jest L-metylofolian, znany również jako 5-metylotetrahydrofolian (5-MTHF).

Witamina B9 jest niezbędna do wzrostu komórek, tworzenia DNA i metabolizmu aminokwasów. Jest to bardzo ważne w okresach szybkiego podziału i wzrostu komórek, a więc ma szczególnie znaczenie w życiu płodowym. Dodatkowo witamina ta jest potrzebna do tworzenia czerwonych i białych krwinek, więc jej niedobór może powodować niedokrwistość. Z kolei braki witaminy B9 w czasie ciąży mogą prowadzić do wad wrodzonych mózgu i kręgosłupa u dziecka, zwanych wadami cewy nerwowej.

Najlepsze źródła witaminy B9

Istnieje sporo naturalnych produktów spożywczych – dobrych źródeł witaminy B9. To rośliny strączkowe, w tym fasola edamame, ciecierzyca, warzywa liściaste, takie jak surowy szpinak i szparagi, a także orzeszki ziemne i nasiona słonecznika. Również ekstrakt z drożdży jest wyjątkowo bogaty w witaminę B9, gdyż zawiera jej aż 3786 mikrogramów (μg) w 100 gramach produktu.

Jednak niezdrowy styl życia i źle zbilansowana, niezrównoważona dieta mogą prowadzić do niedoboru witaminy B9 w organizmie. Głównym objawem takiego stanu jest anemia. W takim wypadku konieczna okazuje się suplementacja. Jest ona także niezbędna dla kobiet starających się o dziecko i będących w ciąży. Najlepiej wybrać preparat, który zawiera L-metylofolian, czyli wspomnianą już aktywną formę witaminy B9, która nie wymaga przetwarzania w organizmie i jest od razu dostępna dla wszystkich komórek ciała. Nie zgłoszono żadnych poważnych działań niepożądanych związanych ze spożyciem dużej ilości tego związku, jednak suplement należy przyjmować w dawce zgodnej z poniższą tabelą. Prezentuje ona dzienne spożycie (RDA) witaminy B9 w mikrogramach (μg), zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia:

 

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Soczewki kontaktowe
Wybór odpowiednich soczewek kontaktowych jest kluczowym aspe...
batonik białkowy
Jakość odżywiania jest gwarantem dobrego samopoczucia, mocne...
aktywność fizyczna
Dni stają się coraz dłuższe, zza chmur odważniej wychyla się...
antykoncepcja hormonalna
W ostatnich dekadach antykoncepcja hormonalna stała się jedn...
kuchna zero waste
W obecnych czasach, gdy półki sklepowe uginają się pod cięża...