Menu
indyjskie dania

Kuchnia indyjska to nie tylko curry

Kolendra, kardamon, kurkuma, szafran, sumak, tej patta, imili, jeera – to tylko niektóre przyprawy powszechnie stosowane w daniach kuchni indyjskiej. Hindusi są kulinarnymi mistrzami, a potrawy rodem z subkontynentu indyjskiego zachwycają feerią barw, zapachów i smaków. Jeśli marzysz o przeżyciu prawdziwej kulinarnej przygody, zamów lunch lub kolację w stylu indyjskim. Wbrew pozorom kuchnia indyjska kryje znacznie więcej niż tylko curry.

Curry rzeczywiście jest jedną z najpopularniejszych w Indiach potraw (i nie tylko – nieco inną wersję dania znajdziesz np. w Tajlandii), jednak bogactwo dań, których można skosztować w Delhi, Mumbaju czy Kalkucie, może przyprawić o zawrót głowy. Fenomenalne zupy, doskonałe przystawki na zimno i na ciepło, cała moc mięsnych i bezmięsnych dań głównych, niesamowicie słodkie desery… – wystarczy przyjrzeć się menu restauracji Ganesh w Łodzi, aby zakochać się od pierwszego wejrzenia. Czego warto spróbować na początek? Oto kilka potraw, które pozwolą Ci wkroczyć w świat Orientu.

Samosa

My mamy pierogi, a Hindusi – samosy w charakterystycznym, trójkątnym kształcie. Wypełnione aromatycznym nadzieniem z ziemniaków, zielonego groszku, kolendry, cebuli, z dodatkiem kuminu, soli i kurkumy – urzekają bogatym smakiem. Ciasto przyrządza się m.in. z dodatkiem ghee – indyjskiego klarowanego masła, a następnie smaży na głębokim oleju. Chrupiące pierożki to doskonała przekąska np. na rodzinne spotkania czy imprezy, a także przystawka, której możesz skosztować np. w łódzkiej restauracji Ganesh.

Dania z pieca tandoor

Do najpopularniejszych dań z pieca tandoor należą chicken tandoori i fish tandoori, jednak przygotowuje się w nim dużo więcej potraw. Jak wygląda taki piec? Te tradycyjne były wykonywane z gliny i miały kształt stożka, dziś indyjskie restauracje wykorzystują ich bardziej nowoczesne wersje. Wysoka temperatura, która powstaje wewnątrz, pozwala szybko przygotować mięso i dodatki, „zamyka” wewnątrz aromaty i pozostawia danie soczyste. Co ważne, większość potraw, zanim trafią do pieca, marynuje się w jogurcie ze specjalną przyprawą, czasem z dodatkiem orzechów nerkowca. Smak jest nie do opisania!

Daal

Daal to rewelacyjna zupa z soczewicy, która przekona do siebie nawet osoby stroniące na co dzień od zup. Przyrządzana z dużą ilością mleka kokosowego, pomidorów, a także aromatycznych, korzennych przypraw – zaskakuje bogatą paletą smaku. Jest również dość łagodna, więc podać ją można także dzieciom.

Biryani

Popularne w szczególności na północy Indii, inspirowane kuchnią mogolską (nie mylić z mongolską). Jak powstaje? To zapiekane, układane naprzemiennie warstwy ryżu i mięsa z kombinacją różnych przypraw. Najczęściej biryani przyrządza się z kurczaka oraz z jagnięciny.

Gulab jamun

Można by jeszcze długo pisać o daniach typu korma (z łagodnym, śmietanowym sosem), masala czy madrasi (piekielnie ostrych). Najlepiej jednak, jeśli sam ich skosztujesz, zamów więc lunch lub kolację w restauracji indyjskiej, np. Ganesh w Łodzi. Ale każdy indyjski posiłek warto zakończyć na słodko. Czym? Na przykład gulab jamun, czyli kuleczkami serowymi w cukrowym syropie, które są serwowane na ciepło. Uwaga: są bardzo słodkie i zupełnie inne od typowo europejskich deserów. Warto!

Kuchnia indyjska jest niezwykle zróżnicowana i może niejeden raz zachwycić. Warto ją poznać – zwłaszcza że dziś także w Polsce jest ona na wyciągnięcie ręki.

Artykuły powiązane

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2018