Menu
  • Menu
    Co jeść, aby wyglądać młodziej

    Co jeść, aby wyglądać młodziej?

    Najnowszy raport zamieszczony w „British Medical Journal” mówi, że codziennie spożywanie pewnych produktów może poprawić zdrowie układu krwionośnego, a nawet wydłużyć przewidywaną długość życia o 6,5 roku. Wiele z tych super-produktów to warzywa i owoce słynące z właściwości przeciwutleniacjących.

    We właściwie sporządzonej liści zakupów powinny znaleźć się jeszcze inne produkty. Bowiem nie wszystkie owoce wpływają w 100% dobroczynnie na nasze zdrowie. Ryzykowne jest spożywanie owoców o wysokim ładunku glikemicznym, do tej grupy należą: winogrona, arbuzy, dojrzałe banany, mandarynki. Zatem co jeść, a czego unikać?

    Siła granatu.

    Nasiona i sok granatu mają dużo przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, które mogą zapobiegać wielu chorobom związanym z wieki, a także schorzeniom serca i naczyń krwionośnych. Granat hamuje dodatkowo rozrost komórek nowotworowych.

    Jagody.

    Jedzenie ciemnoczerwonych lub czarnych owoców jagodowych poprawia funkcjonowanie pamięci. Czarne porzeczki i malino-jeżyny zawierają antocyjany będące antyoksydantami z grupy flawonoidów, które zwalczają uszkodzenia komórek i DNA mające udział w rozwoju choroby Alzheimera i raka. Czarne porzeczki, jeżyny, czarne jagody i borówki amerykańskie wspomagają oczy i ścianki naczyń krwionośnych. W sezonie sięgaj po świeże jagody, poza sezonem wypróbuj mrożone.

    Orzechy.

    Chińska medycyna uważa, że orzechy włoskie sprzyjają długowieczności. Codzienne spożywanie garści orzechów ze względu na zawartość w nich kwasów jednonienasyconych obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i udarów. Inna niezwykła właściwość orzechów włoskich to witamina E, mająca szczególne właściwości dla zdrowia – m.in. układu krwionośnego.

    Ta zdrowa przekąska pomaga w utrzymaniu zdrowego poziomu masy ciała,do tego są sycące. Dzieje się tak, ponieważ mają one dużą ilość wysokiego jakościowo białka oraz niski indeks glikemiczny.

    Ryby.

    Spożywanie ryb dwa do czterech razy w tygodniu redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca o 14 procent. Spowalnia również utratę zdolności intelektualnych o 10 procent rocznie u starszych osób. Kwasy tłuszczowe z ryb przeciwdziałają negatywnemu wpływowi zanieczyszczeń powietrza na serce.

    Czosnek.

    To idealny środek na obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu. Zapobiega także powstawaniu zakrzepów i zwiększanie skuteczności układu odpornościowego. Spożywanie dwóch do trzech ząbków czosnku dziennie redukuje o jedną czwartą ryzyko udaru lub zawału serca. Czosnek należy zjadać surowy lub dodawać na sam koniec gotowania, jego cenne właściwości ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury.

    Oliwa z oliwek.

    Oliwa z pierwszego tłoczenia zawiera większość fenoli mających dzialanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Główny składnik oliwy – kwas oleinowy, pomaga utrzymać ilość cholesterolu na właściwym poziomie. Oliwa jest wszechobecna w diecie śródziemnomorskiej, która kojarzona jest z długowiecznością.

    Bataty.

    Pomarańczowy miąższ batatów zawiera karotenoid, który chroni skórę i oczy, gdy się starzejemy. Istnieje badania, które dowodzą, że słodkie ziemniaki mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dlatego dedykowane są osobom cierpiącym na zapalenie stawów lub choroby skórne.

     

    Udostępnij

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *