Arte Culinaria Italiana

XV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej – Arte Culinaria Italiana

Opublikowano: 13 lutego 2020

14 marca 2020 r. odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne z udziałem partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2020, objęte patronatem honorowym Ambasady Włoskiej w Warszawie oraz burmistrza miasta Busko Zdrój, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office. Jubileuszowa edycja konkursu odbędzie się w Hotelu****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który po raz drugi jest współorganizatorem tego wydarzenia.

Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski, przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną, które odbywa się od 2001 r. w hotelach i restauracjach w całej Polsce. W 2016 r., po 5-letniej przerwie, konkurs wrócił do kalendarza imprez gastronomicznych w Polsce, zajmując w nim ważne miejsce. Inicjatywa służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących produkty wysokiej jakości.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali trzy dania konkursowe : pierwsze danie makaron-  z obowiązkowym użyciem makaronu marki Perino (i dowolnych składników) drugie danie mięsne – polędwica Wellington z obowiązkowym użyciem polędwicy wołowej marki Sokołów ( i dowolnych składników) oraz deser – z obowiązkowym wykorzystaniem bazy deserowej marki Debic (i dowolnych składników).

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą : Krzysztof Szulborski ( przewodniczący jury ), Kurt Scheller, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek , Janusz Profus, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Paweł Mieszała, Przemysław Chudio .W jury profesjonalnym technicznym : Waldemar Hołówka, Mirosław Ciołak, Piotr Bassara i Janusz Garncarczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 21 ekip z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych uczestników.

Restauracja Lavenda cafe&lunch – Poznań- Roman Serdiuk,Vitalii Kovalenko

Restauracja Biała Róża- Kraków- Adrian Depta,Paweł Pamuła

Hotel Radisson Blu Resort- Świnoujście-Maciej Morański ,Andrzej Sawka

Hotel Radisson Collection – Warszawa- Michał Rosiński, Jacek Schliske

Amore Mio Pizza&Grill – Elbląg- Bartosz Majchrzak,Karol Pawłowski

Klimat Bistro –  Zielona Góra-Kacper Szafrański ,Luiza Kuta

Hotel Grand Ascot – Restauracja Four- Kraków-Kinga Brańka,Wit Wojas

Hotel Blue Diamond – Nowa Wieś k.Rzeszowa- Dariusz Osika,Mateusz Hnatowski

Hotel Fabryka Wełny – Pabianice- Michał Bielecki,Piotr Czech

Restauracja Il Pardino –  Poznań- Marek Szuba,Patryk Czemierowski

Hotel Restauracja Piano – Lublin- Piotr Huszcz ,Dariusz Cygan

Restauracja Ed Red – Warszawa- Łukasz Kostrzewski,Marek Paczuski

Ekipa rezerwowa: Pałac w Orli- Koźmin Wielkopolski- Arkadiusz Marcisz, Kacper Raźniak

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP  dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania – makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów i drugiego dania konkursowego – deseru Debic oraz wybranych składników.

Zobaczymy w akcji ekipę Agnieszki Rylik, Doroty Gardias, Joanny Kurowskiej, Izabeli Trojanowskiej i Luigi Pagano, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątroby, Tomasza Kozłowicza, Laury Łącz i Wandy Kwietniewskiej.

Arte Culinaria Italiana

Gwiazdy będą oceniane przez  jurorów degustacyjnych VIP: Burmistrza miasta i gminy Waldemara Sikorę, Dyrektora Hotelu Słoneczny Zdrój Grzegorza Rąpla oraz przedstawicieli sponsora Strategicznego marki Perino, sponsorów Głównych: Winterhalter, Eauvation, Gastro Magic Service, Debic oraz marki Sokołów.

W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Jacek Kempa, Wojciech Harapkiewicz oraz Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.

Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.

 

Partnerzy : Hotel Słoneczny Zdrój, Polskie Składy Budowlane, Bellavita Expo Warsaw

Sponsorzy : Perino, Winterhalter, Eauvation, Gastro Magic Service, Debic, Cheman, Sokołów, Alva, Monini, Prymat, Dilmah, Saquella, Stock, Wine Direct by Partner Center, North Coast,  Castelli, Melvit, Janex, Kruszwica, Fanex,Fruits4you,Inter Europol, Etna, 123gastro.pl,Wimal Kapitan Pirat, Pasticceria Mignon,Hotel  Blue Diamond  Hotel Fabryka Wełny

Patronat medialny: VIP Magazyn, Fakty Magazyn Gospodarczy, Gazzetta Italia, Poradnik Restauratora, Przegląd Gastronomiczny, Nowości Gastronomiczne, Szef Kuchni, Restauracja, Magazyn Gourmenet newwsgastro.pl,gastrona.pl, papaja.pl, horecanet.pl, kucharze.pl, madeinswietokrzyskie.

 

Arte Culinaria Italiana

 

13.03.2020 Piątek

16.00                             Przyjazd i zakwaterowanie uczestników konkursu, jury , prasy, sponsorów i gości VIP w hotelu

19.00-21.00                  Kolacja – Klub Kalejdoskop

20.00                             Odprawa konkursowa z Jury dla profesjonalistów – Sala Konferencyjna Buska

21.00                             Odprawa konkursowa z Jury dla Gwiazd – Sala Konferencyjna Buska

21.00- 03.00                 Spotkanie integracyjne  – Klub Kalejdoskop

 

14.03.2020 Sobota

 

7.00-10.00                    Śniadania hotelowe – Klub Kalejdoskop

8.30                               Oficjalne otwarcie konkursu – Restauracja Ponidzie

9.00- 16.00                   Konkurs kulinarny dla profesjonalistów i Gwiazd – wstęp wolny dla widzów z zewnątrz – Resturacja Ponidzie

10.00-10.15                  Podziękowania dla Jurorów konkursu dla profesjonalistów – scena- Restauracja Ponidzie

11.00-11.15                  Podziękowania dla Jurorów konkursu dla Gwiazd – scena-

Restauracja Ponidzie

12.00-12.15                  Podziękowania dla Uczestników konkursu dla profesjonalistów – scena-Restauracja Ponidzie

13.00-13.15                  Podziękowania dla Uczestników konkursu dla Gwiazd – scena-

Restauracja Ponidzie

14.00 -14.15                 Podziękowania dla Patronów Medialnych – scena-Restauracja Ponidzie

14.00 -16.00                 Lunch – Klub Kalejdoskop

19.00 -01.00                 Dinner – Klub Kalejdoskop

20.00-20.50                  Gala Zwycięzców i podziękowania dla Sponsorów – scena – Restauracja Ponidzie

21.00-22.00                  Występ LP Luigi Pagano– Klub Kalejdoskop

22.00-22.40                  Występ Gwiazdy wieczoru-  Izabela Trojanowska – Klub Kalejdoskop

23.00-01.00                  Występ LP Luigi Pagano– Klub Kalejdoskop

 

15.03.2020 Niedziela

 

7.00 -11.00                   Śniadanie hotelowe- Restauracja Ponidzie

Do 13.00                       Wykwaterowanie z hotelu

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
wyposażenie restauracji
Wyposażenie restauracji odgrywa niebagatelną rolę w...
Jak wybrać piekarnik
Wybór odpowiedniego piekarnika do...
kuchna zero waste
W obecnych czasach, gdy półki sklepowe uginają się pod cięża...
SAKANA
Nie istnieje jeden przepis na sukces, każda restaura...
chlebek bananowy
Słuchajcie, w polskich domach pielęgnuje się od zaws...