Menu
nalewki

Domowe nalewki – przyjemność picia i wytwarzania

W Polsce od lat panuje moda na wytwarzanie alkoholu w zaciszu domowym. Nie byle jakiego, chodzi bowiem o nalewki. Choć powstają one od wieków, to popularność zyskały stosunkowo niedawno. Nic dziwnego – w zalewie wódki, zagranicznych rumów, whisky czy win na jakiś czas zostały przez Polaków zapomniane. Jednak tajne receptury wytwarzania tradycyjnych polskich nalewek były przekazywane z pokolenia na pokolenie i dziś znów służą tym, którzy chcą się delektować domowym trunkiem własnego wyrobu.

Czym właściwie są nalewki? Próbując je zdefiniować, można rzec, iż jest to wyciąg alkoholowy produkowany między innymi z owoców, kwiatów, ziół, a nawet korzeni, bądź z ich mieszaniny. Najczęściej trunki tego typu są stosunkowo mocne, ich zawartość alkoholu to średnio 40–45-procent. Warto wspomnieć, że nalewki można słodzić miodem lub syropem cukrowym.

Atutem nalewek jest możliwość wytworzenia ich tak naprawdę ze wszystkiego, od powszechnie dostępnych owoców, przez zioła i kwiaty znalezione w ogrodzie lub na spacerze, po korzenie roślin.

Trochę historii

Tak naprawdę nalewki wymyślili Włosi, jednak są one szczególną specjalnością Polaków. Początkowo były one tworzone jako lekarstwa, zaś pierwsza receptura pochodzi z IV bądź VI w. p.n.e. Wówczas była to nalewka czosnkowa, nazywana „eliksirem miłości”. Była doskonała na każdą dolegliwość i pomagała leczyć wiele chorób. Co ciekawe, rzeczona nalewka różniła się od dzisiejszych rodzajem alkoholu. Czosnek był bowiem prawdopodobnie zalewany winem.

W VIII w. n.e. po destylacji wina udało się uzyskać mocny alkohol, zaś bimber przyprawiano ziołami i słodzono miodem, a następnie stosowano go jako leczniczy specyfik.

Popularność nalewek rośnie

Nalewki coraz częściej są wytwarzane w zaciszu domowym, a z kurzu wycierane są stare rodzinne receptury, które pozwalają wyprodukować alkohol idealny.

Najważniejsze w produkcji nalewek są jednak owoce. Im jest ich więcej, tym lepiej. Przede wszystkim muszą być one dojrzałe, a niektóre z nich należy zbierać dopiero po pierwszych mrozach. Należy pamiętać, że niejednokrotnie owoce mogą być już przejrzałe i leżeć na ziemi. Decydując się jednak na zebranie owoców wcześniej, należy je oczyścić, opłukać i osuszyć, a po wszystkim – zamrozić. To bowiem pozwoli rozluźnić ich tkankę i poprawić jakość.

Najlepszymi owocami na nalewki są te, które posiadają dużo kwasów owocowych i aromatu. Wśród nich należy wymienić między innymi wiśnie, śliwki, pigwę, owoce dzikiej róży, jeżyny, porzeczki, maliny, czarny bez. Podobne właściwości mają również niektóre odmiany jabłek i gruszek.

Przed rozpoczęciem pracy nad nalewką należy pamiętać o dokładnym umyciu i osuszeniu owoców, chyba że w grę wchodzą owoce suszone lub kandyzowane – wówczas nie wolno ich czyścić.

Aby wycisnąć z owoców wszystkie soki, warto użyć sokownika lub jednej z metod: miksowania, tłoczenia lub przepuszczania przez sito. Wszystko zależy od rodzaju owoców. Odrębną kwestią jest słodzenie. W przypadku nalewek słodkich warto sięgnąć po zwykły cukier rafinowany lub kandyzowany. Cukier brązowy może zmętnić nalewki, tak jak miód lub syrop cukrowy. Jeśli jednak ktoś preferuje nalewki wytrawne, może pominąć słodzenie. Mimo wszystko każda nalewka ma odmienny przepis, dlatego należy podchodzić do ich produkcji indywidualnie.

Przepisy na domowe nalewki

Choć przepisów na nalewki domowej produkcji jest nieskończenie wiele, warto poznać kilka z nich. Przedstawiamy dwa sposoby na trunek prosto z domowego zacisza.

Nalewka z pokrzywyNalewka z pokrzywy

Nalewka z pokrzywy posiada działanie wzmacniające układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w trakcie zatrucia organizmu. Może być pita w małych ilościach, ale wykorzystuje się ją także do nacierania miejsc dotkniętych stanami zapalnymi: stawów, mięśni i kości.

Sposób przygotowania:

Po pierwsze należy zebrać świeże liście pokrzywy, dokładnie je umyć, a następnie włożyć do butelek i zalać wódką. Butelki powinno się odstawić na co najmniej 2 tygodnie do ciepłego miejsca, a po upływie tego czasu – przelać roztwór przez sito do mniejszych butelek.

Nalewkę należy ponownie schować do piwnicy na ok. 3 miesiące. Po tym czasie będzie ona gotowa do spożycia.

Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy w ostatnim czasie zyskuje coraz bardziej na popularności, m.in. ze względu na swój niecodzienny smak. Przepis na jej przygotowanie jest stosunkowo prosty.

Sposób przygotowania:

Owoce pigwy należy dokładnie umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne. Przygotować spirytus wymieszany z wodą o mocy ok. 70 proc. alkoholu. Pigwę pokrojoną w plasterki wrzucić do słoja. Gotowym alkoholem zalać owoce i zamknąć słój. Odstawić go na 6 tygodni.

Po upływie tego czasu trunek zlać do butelek, a resztę zasypać cukrem i odstawić w nasłonecznione miejsce. Po zamianie cukru w syrop można go przelać do butelek z alkoholem. Przygotowaną nalewkę odstawić na ok. 4 miesiące.

 

Pozostaje nam życzyć smacznego.

Artykuły powiązane

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2018