Menu
kuchnia japońska

Czym charakteryzuje się kuchnia japońska?

Orientalne smaki coraz bardziej interesują Polaków. W każdym większy mieście można spotkać restauracje serwujące przysmaki marokańskie, arabskie oraz chińskie. Ostatnio szczególnie modna stała się kuchnia japońska, z sushi i tempurą na czele, która słynie nie tylko w wybornych i ciekawych smaków, ale przede wszystkim z przywiązania do naturalności i wysokiej jakości składników.

Kuchnia naturalna

Cechą charakterystyczną kuchni z Kraju Kwitnącej Wiśni jest jej przywiązanie do natury. W żadnym innym zakątku globu przygotowanie jedzenia zgodnie z zasadami minimalizmu nie ma takiego znaczenia jak w Japonii. Najsmaczniejsze dania to takie, które jak sashimi (surowa ryba podawana z sosem sojowym i wasabi), nie wymagają ingerencji zaawansowanych technologii. Kluczowe znaczenie ma także świeżość składników.

Mówi się, że Japończycy żyją zgodnie z rytmem pór roku i doskonałe odzwierciedlenie tej tezy widać na przykładzie kuchni. Przyjęło się, że każdemu okresowi przypisane są określone potrawy. Nowy Rok to w Japonii czas na potrawę osechi ryōri, której każdy składnik symbolizuje co innego np. fasola sojowa zdrowie, a krewetki ebi długie życie. Wiosną pierwsze skrzypce odgrywają pędy bambusa, a latem i jesienią kolejno wędzony łosoś i sajra (rodzaj ryby).

Dania kuchni japońskiej

Najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni japońskiej jest oczywiście sushi, które w Polsce można kupić w restauracjach takich jak http://www.sushi-tokyo.pl. Danie może pochwalić się już ponad 1000-letnią historią, która rozpoczęła się od… poszukiwania sposobu na przechowywanie ryb. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się również wspomniane już sashimi oraz makaron gryczany soba, który podawany jest zarówno na ciepło i na zimno. Wśród tradycyjnych przysmaków kuchni japońskiej znalazły się też tempura (kawałki ryby, krewetek i kałamarnic smażone w głębokim oleju w cieście z mąki i jajka), ramen (bulion warzywny z makaronem), sukiyaki (gotowane plasterki cienko pokrojonej wołowiny z warzywami, cukrem i surowym jajkiem).

Aranżacja i sposób jedzenia

W przypadku kuchni japońskiej duże znaczenie ma także sposób podawania jedzenia. W Polsce nie odgrywa on tak dużej roli, natomiast w Kraju Kwitnącej Wiśni już tak. Składniki dań krojone są na odpowiednie kawałki (m.in. dlatego, żeby można było je jeść bez problemu pałeczkami), a talerz z potrawą ma cieszyć nie tylko podniebienie, ale także oko.

Co więcej, niezwykle istotny jest też sposób jedzenia. Przykładowo, sushi można jeść nie tylko za pomocą pałeczek, ale również rękoma. W złym tonie jest jedzenie za pomocą widelców. Nie wolno wbijać ich pionowo w miseczkę – przywodzi to na myśl rytuał ofiarowania zmarłym ryżu. Tym, co odróżnia japoński sposób jedzenia, jest także przyzwolenie na siorbanie, np. podczas jedzenia takich przysmaków jak ramen.

Artykuły powiązane

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2018