Menu
  • Menu

    Syrop klonowy – aromatyczny przysmak czy składnik diety?

    Naukowcy o syropie klonowym wypowiadają się podobnie jak o miodzie – w samych superlatywach. Niektórzy nawet twierdzą, że dzięki jego składnikom w przyszłości może zostać wykorzystany do lekarstw na wiele chorób. Dlaczego syrop klonowy zrobił się tak popularny?

     Syrop klonowy od lat jest znany głównie w Kanadzie, to tam przed wiekami wytwarzali go Indianie. Do Polski przybył całkiem niedawno i stał się popularnym składnikiem nie tylko w deserach, ale i w potrawach mięsnych i sałatkach. Podbił też serca wegan, bo w wyniku pozyskiwania syropu nie giną drzewa. Sama produkcja syropu ma określoną procedurę, wykorzystuje się do niej 30- 40-letnie klony.

    Najlepszy czas na pozyskiwanie soku to wczesna wiosna, jeszcze zanim drzewa zaczną rozwijać pąki. Istnieje wtedy pewność, że uzyskany sok jest słodki. Syrop klonowy jest dobrym zastępnikiem cukru nie tylko ze względu na niższą kaloryczność, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne. To produkt naturalny, w jego produkcji nie wykorzystuje się żadnych barwników, konserwantów żywności ani środków chemicznych.

     Syrop klonowy w diecie

    Syrop klonowy w odchudzaniu oraz oczyszczaniu organizmu zaproponował po raz pierwszy Stanley Burroughs w 1941r. Podstawą zaproponowanej diety jest napój sporządzony z wody,  syropu klonowego, świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki oraz pieprzu cayenne. O przydatności syropu klonowego w odchudzaniu może świadczyć również dieta Montignaca, która zaleca między innymi, aby do potraw zamiast cukru i słodzików stosować fruktozę, a syrop klonowy jest naturalnym źródłem fruktozy.

    Syrop klonowy jako suplement diety i lek

    To produkt bezpieczny dla alergików, zawiera dużo magnezu i cynku, wzmacnia też działanie układu immunologicznego.  Pozytywnych właściwości syropu jest jeszcze więcej. Ma sporo witamin i składników mineralnych, eksperci żywności podkreślają, że znajdują się w nim aż 54 składniki! Są w nim witaminy z grupy B:  B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy.

    Syrop klonowy to  źródło przeciwutleniaczy i polifenoli, które działają m.in. przeciwnowotworowo. Dzieje się tak przede wszystkim dzięki zdolności hamowania działania tlenku azotu, który sprzyja rozwojowi komórek rakowych. Wykazano też, że w warunkach laboratoryjnych syrop klonowy hamował rozwój komórek rakowych, m.in. raka prostaty i raka płuc. Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie Applied and Environmental Microbiology dowiodły, że syrop klonowy zwalcza bakterie. Badacze z McGill Univeristy w Montrealu dodają, że ekstrakt z syropu mógłby być dołączany nawet do antybiotyków. Byłyby skuteczniejsze.

    Syrop klonowy lepszy niż miód?

    Mówi się, że syrop klonowy to poważna konkurencja dla miodu. Po pierwsze zawiera znacznie więcej potasu, magnezu i wapnia, a także żelaza niż sam miód. Po drugie, dostarcza mniej kalorii,  100 g  syropu to 270 kcal, dla porównania 100 g miodu to 324 kcal, a 100 g cukru to aż 400 kalorii. Mimo tych wszystkich cennych właściwości nie sposób zapomnieć, że syrop klonowy,  podobnie jak inne tego typu zamienniki cukru wciąż jest produktem słodzącym. Należy zatem stosować go z umiarem.

     

    Udostępnij

    2 odpowiedzi na “Syrop klonowy – aromatyczny przysmak czy składnik diety?”

    1. Marcin Sowiński napisał(a):

      Syrop kolony?
      Czy ktokolwiek sprawdza zamieszczone treści?

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *