Menu
  • Menu
    Sok pomarańczowy zwalcza choroby

    Sok pomarańczowy zwalcza choroby

    Należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach – taką rekomendację przekazują eksperci. Jedną z porcji może stanowić szklanka soku, czyli około 200 ml. Warto wybrać sok pomarańczowy, ponieważ badania pokazują, że zawarte w nim składniki odżywcze pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.

    Komentarz: dr hab. Dariusz Włodarek, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

    Sok pomarańczowy to jeden z najbardziej lubianych i popularnych soków, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Taka informacja cieszy, ponieważ kolejne badania potwierdzają jego korzystny wpływ na nasze zdrowie. Udowodniono między innymi, że dzięki zawartym w czerwonych pomarańczach flawonoidom i karotenom picie soku z tych owoców może pomóc obniżyć poziom stresu oksydacyjnego, a także łagodzi stany zapalne. Flawonoidy i karoteny zapobiegają rozwojowi zespołu metabolicznego, czyli zbioru powiązanych ze sobą czynników zwiększających ryzyko wystąpienia miażdżycy i cukrzycy typu 2, np. nadciśnienia tętniczego, podwyższonego stężenia trójglicerydów we krwi, zbyt niskiego stężenia tzw. „dobrego” cholesterolu, podwyższonego stężenia glukozy we krwi.

    Sok z czerwonych pomarańczy zawiera dodatkowo likopen, czyli jeden z najsilniejszych antyoksydantów, którego przyswajalność zwiększa się w procesie pasteryzacji. Wykazano także, że picie soku pomarańczowego może poprawić profil lipidowy poprzez obniżenie poziomu tzw. „złego” cholesterolu oraz stymulować nasz system odpornościowy. Potwierdzono tym samym, że sok pomarańczowy może być częścią zdrowej diety, która pomaga zapobiegać chorobom przewlekłym i metabolicznym.

    Regularne spożywanie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę oraz łagodzi jej objawy w trakcie trwania choroby, a także zapobiega zawałowi serca. Natomiast antyoksydanty oraz hesperydyna poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz wydolność nerek. Osoba pijąca dziennie dwie szklanki soku pomarańczowego ma niższe ciśnienie niż osoba obniżająca ciśnienie lekami.

    Apel ekspertów jest jednogłośny: pijmy stuprocentowy sok pomarańczowy i korzystajmy z jego dobrodziejstw. Tym bardziej że eksperci do spraw żywienia wciąż alarmują, iż spożycie owoców i warzyw w wielu krajach świata wciąż jest na zbyt niskim poziomie. Aby wspierać propagowanie idei zwiększenia spożycia tych produktów, przedstawiciele 21 państw, w tym Polski, podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców podpisali w Warszawie w bieżącym roku Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów, takich jak soki lub musy bez dodatku cukru.

    Udostępnij

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *