Menu
  • Menu

    Smaki Italii w Słonecznym Zdroju

    10 marca w hotelu Słoneczny Zdrój miała miejsce niezwykła metamorfoza. Za sprawą finału XII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej jego wnętrza wypełniły zapachy włoskich dań, a uczestnicy rywalizacji oraz goście mogli usłyszeń „Ciao” od słynnego szefa kuchni, który spopularyzował włoską kuchnię w Polsce. To właśnie Giancarlo Russo jest pomysłodawcą konkursu.

    Pod jego okiem 12 finalistów XII edycji konkursu Arte Culinaria Italiana, a jednocześnie pierwszej, która odbyła się w Hotelu Słoneczny Zdrój (każda gości w innym miejscu) – wybitnych kucharzy z całej Polski – miało za zadanie przygotować risotto oraz danie główne z dowolnie wybraną częścią królika. Dla nas, Włochów, ryż jest pierwszym daniem. W Polsce wciąż jeszcze funkcjonuje jako dodatek. Chcemy zmienić to przekonanie i pokazać, że kuchnia włoska to kuchnia pełna bogactw. Wykorzystujmy więc dziczyznę, warzywa, ryby, zioła, przyprawy. Przyrządzając nawet tak proste danie jak risotto, można się bawić smakami. Ale uważajmy – przygotowanie odpowiednio doprawionego, smacznego dania jest sztuką, z którą często przegrywają nawet najlepsi – mówił o idei konkursu Giancarlo Rosso, podkreślając powagę zadania, przed którym stanęli zawodnicy, zebrani w hotelu Słoneczny Zdrój.

    Najlepsze ekipy z restauracji z różnych regionów kraju prześcigały się w kreatywności, by jak najlepiej zaprezentować swoje umiejętności i zyskać uznanie jurorów w składzie: Jerzy Pasikowski, Andrea Camastra, Andrzej Polan, Kurt Scheller, Teofilos Vafdis, C-Michel Labarre, Krzysztof Szulborski i Monika Ignaciuk. Brali oni pod uwagę pomysłowość drużyn, smak i estetykę podania dań, odpowiedni dobór produktów i sposób ich wykorzystania, a także czas przygotowania potraw – aby podać popisowe dania (osiem talerzy risotto i osiem dań głównych) zawodnicy musieli się zmieścić w 90 min., a każde 5 min. spóźnienia skutkowało punktami karnymi. Biorąc powyższe kryteria pod uwagę, jury przyznało zwycięstwo Dariuszowi Cyganowi i Pawłowi Gałeckiemu z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie.

    Obok profesjonalistów wyzwanie przygotowania włoskich dań podjęli zaproszeni przez organizatorów goście – znani i lubiani przedstawiciele życia publicznego, m.in.: Zygmunt Chajzer, Andrzej Grabarczyk, Zbigniew Buczkowski, Krzysztof Janczar, Bartosz Żukowski, Paweł Stasiak, Tomasz Kozłowicz, Michał Fajbusiewicz i Leszek Wiśniewski.

    Udziału w kulinarnej rywalizacji nie traktuję sportowo. To przede wszystkim ciekawe doświadczenie i dobra zabawa. Przed udziałem w konkursie ćwiczyłem wykonanie risotto i jestem dumny, że udało mi się zmieścić w czasie i nie zepsuć dania. Cieszę się, że zostałem zaproszony do udziału w tym wydarzeniu, tym bardziej że do niedawna kultura kulinarna w Polsce kulała, a przecież jesteśmy tym, co jemy. Chciałbym, żebyśmy byli zdrowym, silnym narodem, a moda na gotowanie temu sprzyja – mówi Krzysztof Janczar.

    Kulinarne efekty pracy w kategorii amatorów oceniali przedstawiciele sponsorów i partnerów wydarzenia, w tym Mirosław Lubarski – członek zarządu Grupy Polskie Składy Budowlane, właściciela Hotelu Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness**** – i Waldemar Sikora, burmistrz miasta i gminy Busko-Zdrój. Aktorzy i dziennikarze mieli godzinę na przygotowanie dziewięciu talerzy risotto. Z tego grona największym talentem w dziedzinie kuchni włoskiej wykazał się Zygmunt Chajzer.

    Kuchnia naszego hotelu od lat święci triumfy i zdobywa prestiżowe nagrody, które potwierdzają jakość pracy Patryka Kotarby i jego kucharzy. Jesteśmy dumni z wyróżnień, ale jeszcze bardziej z opinii naszych gości, którzy – wybierając się do hotelu o charakterze medycznym – nie spodziewają się kulinariów na tak wysokim poziomie. Cieszymy się, że są mile zaskoczeni zdrowymi i smacznymi daniami kuchni regionalnej, które łączą tradycję z najnowszymi trendami. Kolejnym potwierdzeniem poziomu naszej kuchni jest fakt, że Giancarlo Russo uznał, iż nasz hotel to odpowiednie miejsce, by zorganizować finał konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej. Dzięki temu Busko stało się na weekend stolicą kuchni włoskiej w polskim wydaniu, a nasz hotel gościł wiele młodych talentów, jak również wiele znanych osób, które świetnie się bawiły i wciągnęły do zabawy innych. Jestem pewien, że wkrótce Słoneczny Zdrój stanie się miejscem organizacji kolejnych eventów, bo chcemy dostarczać rozrywki, inspirować i mieć swój wkład w podnoszenie jakości na wielu polach – mówi Mirosław Lubarski.

    Po zakończonej rywalizacji konkursowej goście bawili się do białego rana, próbując ciekawych propozycji z urozmaiconego menu, oczywiście włoskiego, które przygotował szef kuchni hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA&Wellness**** Patryk Kotarba. Jak ocenia konkurs i umiejętności uczestników? Choć Arte Culinaria w Słonecznym Zdroju odbyło się po raz pierwszy, to tak naprawdę już dwunasta edycja tego konkursu. Za każdym razem mój podziw budzi rozmach wydarzenia i lista znamienitych osobowości polskiej gastronomii, które biorą udział w tym święcie gotowania. Niewątpliwym atutem imprezy jest nie tylko profesjonalna organizacja, lecz także wyjątkowa atmosfera. Poziom dań w tym roku był zróżnicowany. Okazuje się, że – przygotowując pozornie proste risotto – można popełnić wiele błędów, i choć wszystkie talerze w konkursie wyglądały pięknie, to zwycięskie broniło się smakiem. Świetnie wypadli nie tylko kucharze, aktorzy też dowiedli, że w gotowanie wkładają całe serce i doskonale radzą sobie ze stresem, a kuchnia włoska nie jest im obca.

    Wydarzenie, objęte patronatem „Magazynu VIP”, nie obyło się bez części artystycznej – w rozrywkowy nastrój wprowadzili gości zespół Papa D oraz włoski artysta Thomas Grotto.

    Fot. archiwum organizatora

    Udostępnij

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *