olej kokosowy

Rafinowany i nierafinowany olej kokosowy – który na włosy, a który na talerz?

Opublikowano: 18 stycznia 2018

Olejek kokosowy ma wiele zastosowań, a w dodatku… dwa oblicza. Niemal każdy sklep oferuje zawsze wersję rafinowaną i nierafinowaną olejku kokosowego. Jeśli – ku swojej wielkiej konsternacji – wciąż nie wiecie, która jego wersja nadaje się do kuchni, a którą wstawić do łazienki – zapraszamy do lektury.

Olej kokosowy – eliksir odmładzający i odchudzający

Olej kokosowy należy do tych, które można z powodzeniem stosować zarówno do jedzenia, jak i do pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Jest on źródłem wielu minerałów i witamin. Działa odmładzająco na skórę i włosy. Regeneruje a nawet pomaga zwalczyć wszelkie stany zapalne. Poleca się go w leczeniu trądziku. Oprócz tego, że genialnie dba o kobiecą urodę, to jeszcze wspomaga odchudzanie (zawiera kwas laurynowy, który zwiększa tempo przemiany materii i wspomaga spalanie zbędnego tłuszczu).

Dwie twarze olejku kokosowego

Olejek kokosowy można nabyć w wersji rafinowanej i nierafinowanej. Co to oznacza i czym różnią się one od siebie?

Rafinowany olej kokosowy – to taki, który został poddany procesowi oczyszczania (czyli właśnie rafinacji). Jest on pozbawiony nie tylko zapachu i bakterii oraz drobnoustrojów, które mogą namnażać się w schnącej an słońcu pulpie kokosowej, ale również większości witamin i minerałów, które podczas rafinacji giną wraz z mikrobami. Taki olej ma wysoki punkt dymienia (spala się w dopiero w wysokich temperaturach), a zatem nadaje się do smażenia i jedzenia.

Nierafinowany olej kokosowy– to pachnący, nieoczyszczony olejek, który jest bogactwem witamin i minerałów. Do jedzenia niezbyt się nadaje, ale do dbania o urodę – jak najbardziej. Nierafinowany olej kokosowy można nakładać na skórę całego ciała. Można też wykonywać nim demakijaż, nakładać na włosy w postaci maski, wcierać w końce włosów, wklepywać w delikatną skórę pod oczami. Olejek świetnie nadaje się jako baza (macerat) dla ziół i roślin, a także bywa niezastąpiony podczas tworzenia kosmetyków DIY. Nierafinowany olej kokosowy to istny eliksir młodości – to właśnie tą jego wersję powinno się mieć w łazience.


Olej MCT – czy jest bezpieczny?

Udostępnij ten post:



  • Git fit pisze:

    Zero wiedzy z zakresu dietetyki.
    Gratuluję ignorancj informacyjnej.
    Tłuszcze rafinowane nadają się do polerowania podłogi gdyż dla ludzi są jak trucizna.
    Autorce proponuje używać w kuchni mineralny olej silnikowy smaczny i zdrowy ?.
    Zachęcam do lektury
    Książek Łukasza Kinga.

    • Janiemogę pisze:

      ale kokosowy ma chyba specyficzny nasycony tłuszcz w składzie wiec “na bruk” bym go nie zsyłała, proponuje się dokształcić z nasyconych tłuszczy, bo większość ignorantów wrzuca je do jednego garnka z niezdrowymi. jej…wieki trwa odkręcanie mitów funkcjonujących w społeczenstwie

    • Mędrzec pisze:

      to może wstawmy od razu rafinowany olej z kokosa na stację benzynową, umieszczanie go w sklepach z żywnością nie ma sensu?bez sensu, to podobno kokosowy ma specjalny kwas tłuszczowy-inny niz wszystkie nasycone..rafinowany na patelnie nierafinowany do smażenia sie nie nadaje i skąd pomysł ze artykuł pisała kobieta może to facet?

  • obserwująca pisze:

    Ja raczej stisowała bym odwrotnie nierafinowany do spozycia.Najlepiej do kosmetyki również.Rafinowany do smazenia.

  • Spierdajaj pisze:

    Najgorsze pierdoly jakie czytalam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Soczewki kontaktowe
Wybór odpowiednich soczewek kontaktowych jest kluczowym aspe...
batonik białkowy
Jakość odżywiania jest gwarantem dobrego samopoczucia, mocne...
aktywność fizyczna
Dni stają się coraz dłuższe, zza chmur odważniej wychyla się...
antykoncepcja hormonalna
W ostatnich dekadach antykoncepcja hormonalna stała się jedn...
kuchna zero waste
W obecnych czasach, gdy półki sklepowe uginają się pod cięża...