Radomskie Hale Mięsne Sp. z o.o. powstały w 2012 r. Ich udziałowcami są radomscy handlowcy i producenci. Swoje doświadczenie i pomysły wykorzystali przy realizacji inwestycji – budowie hali w centrum Radomia o powierzchni ponad 5 tys. mkw. Jest to jedyny obiekt w mieście, który spełnia wszystkie normy UE, dopuszczające handel świeżym mięsem z tzw. uboju gospodarczego, porcjowanego w obecności klienta. W przestronnej hali mieszczą się zorganizowane z poczuciem estetyki i ciekawych architektonicznych rozwiązań boksy z przeznaczeniem na handel wędlinami, pieczywem, artykułami spożywczymi, warzywami i owocami.
Ma centralne chłodzenie, dlatego temperatura, która panuje w hali,, jest stała, a produkty dzięki temu zachowują świeżość i jakość. Całość na parterze uzupełniają bar szybkiej obsługi i punkty usługowe (apteka, fryzjer, kolportaż prasy, agencja bankowa itp.). Na piętrze natomiast usytuowane są usługi rekreacyjno-rozrywkowe. Działają tu kluby: muzyczny, fitness i siłownia. Obie kondygnacje funkcjonują niezależnie od siebie. Obiekt w dni targowe – tradycyjnie w czwartki i soboty – zapewnia 200 miejsc parkingowych, a na co dzień jest ich blisko 300.
W samej hali handlowej RHM stworzonych jest 180 nowych miejsc pracy. Ponadto zatrudnienie znalazły tu służby pomocnicze: techniczne, administracyjne, sprzątające, ochroniarskie – łącznie ponad 20 nowych stanowisk. Niezależnie od tego, w każdy czwartek i każdą sobotę około 40 producentów mebli z Radomia i okolic wystawia na terenie RHM swój asortyment. To dodatkowo około 200 stanowisk pracy dla osób zatrudnionych przez wystawców. Natomiast niezależnie od dni targowych 85 podmiotów gospodarczych – producentów i wystawców odzieży, artykułów przemysłowych i gospodarstwa domowego – prowadzi działalność handlową na terenie RHM, stwarzając około 210 miejsc pracy.
Liczby te dowodzą, iż spółka Radomskie Hale Mięsne to firma, która stworzyła warunki do powstania kilkuset nowych miejsc pracy w mieście. Systematycznie prowadzona jest w RHM analiza ilości klientów. Wynika z niej, że w tylko w 2015 r. odwiedziło je i dokonało w niej zakupów ponad milion osób.
– Osiągnęliśmy zamierzony cel. Stworzyliśmy miejsce, w którym klient dokonuje zakupów w warunkach o europejskim standardzie. Zapewniliśmy w ten sposób miejsca pracy dla kilkuset osób zatrudnionych w RHM oraz przez współpracujące z nami podmioty gospodarcze. Wszyscy nasi najemcy to wyłącznie producenci lokalni. Wspieramy w stu procentach polski kapitał – mówi Eugeniusz Pastuszka, prezes RHM.
– Na pierwszym miejscu stawiamy jakość. RHM to miejsce, w którym klient czuje się dobrze, może kupić towar świeży, w dobrej cenie i z gwarancją jakości. Połączyliśmy tradycyjne targowisko z nowoczesnym i przyjaznym marketem. Komfort, zadowolenie i bliskość producentów z nabywcami to dla nas priorytety, które przyświecały tej inwestycji od samego początku – mówi Leszek Woźniak, wiceprezes RHM.
Fot. Radomskie Hale Mięsne
Dodaj komentarz