Menu
  • Menu
    zalety imbiru

    Odkryj zalety imbiru

    Na przeziębienie, mdłości, poprawę koncentracji – najlepszy jest imbir. Ta roślina wywodząca się z Azji ma mnóstwo zalet. Warto po nią sięgać szczególnie zimą, bo znakomicie rozgrzewa.

    W Polsce imbir do niedawna miał zastosowanie tylko, jako przyprawa w kuchni. Dodaje się go do pierników, pasztetu, flaków, drobiu. Z imbirem kojarzą się ciasteczka imbirowe i piwo. O tej porze roku imbir można kupić na każdym rynku i w sklepach warzywnych. Warto wykorzystać okazję i poznać nie tylko kulinarne zalety tej rośliny.

    Na co pomaga imbir?

    Za intensywny aromat imbiru odpowiada zingiberol, który jest składnikiem olejku eterycznego. Natomiast palący i gorzki smak roślina ta zawdzięcza substancjom żywicowym -gingerolowi i zinferonowi.

    Powszechnie znane są właściwości rozgrzewające imbiru, dlatego warto dodawać go do herbaty. W okresie jesienno-zimowym taka mikstura rozgrzeje i pomoże uniknąć przeziębień. Imbir zawiera magnez, cynk i chrom, które skutecznie walczą z gorączką i dreszczami.

    Ma właściwości przeciwzapalne, dlatego poleca się go także osobom cierpiącym na zapalenia stawów.

    Roślina ta ułatwia trawienie, bowiem olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo – łagodząc nieprzyjemne wzdęcia.

    Imbir poprawia koncentrację, zdolność zapamiętywania i wydajność umysłową. Z badań wynika także, że osoby które jedzą regularnie imbir są mniej narażone na chorobę Alzheimera, ponieważ imbir chroni komórki mózgowe przed zanikaniem.

    Zawarty w imbirze olejek ma właściwości moczopędne. Roślina ta jest również składnikiem leków stosowanych w chorobie lokomocyjnej. Ze względu na właściwości odkażające i odświeżające pomaga w leczeniu infekcji jamy ustnej. Zmniejsza nudności po odstawieniu papierosów i pomaga oczyszczać organizm.

    Olejek imbirowy jest wykorzystywany, jako baza do perfum. A także w preparatach wyszczuplających, ponieważ pobudza krążenie, walczy z cellulitem i przyspiesza spalanie tłuszczu.

    Kto nie może jeść imbiru?

    W Azji stosowany jest jako afrodyzjak, ze względu na właściwości poprawiające krążenie krwi. Ale uwaga! Imbir rozrzedza krew, a więc nie mogą go stosować osoby biorące leki o takim działaniu. Działa podobnie, jak aspiryna, ale nie ma skutków ubocznych w postaci rozstroju żołądka.

    Ze względu na właściwości drażniące powinny go unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz na refluks żołądkowy.

    Udostępnij

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *