Obiady czwartkowe – mądre obiady

Opublikowano: 19 maja 2016

Obiady Czwartkowe powstałe z inicjatywy Adama Czartoryskiego, a organizowane przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego były spotkaniami literacko-naukowymi. Nazywane były często „mądrymi obiadami” ze względu na swój charakter i gromadzenie wielu intelektualistów.

Od kilku lat Obiady Czwartkowe odbywają z inicjatywy Tomasza Filipiaka, założyciela firmy Philipiak Polska. Spotkania te, wpisujące się w tradycję „mądrych obiadów”, poświęcone są wspieraniu zdrowego stylu życia, przede wszystkim poprzez prawidłowe odżywianie.

Cel spotkań

Nadrzędnym celem Obiadów Czwartkowych organizowanych przez firmę Philipiak jest edukacja i propagowanie zdrowego stylu życia. Ideą spotkań jest również poszerzanie wiedzy na temat szeroko rozumianego zdrowia, a także podkreślanie niezwykle ważnego tematu, jakim jest dbanie o swój stan zdrowia, które powinno dobywać się poprzez prawidłowe, zbilansowane odżywianie, aktywny tryb życia, odpowiednią ilość snu, a także przezwyciężanie stresu.

Spotkania są także okazją do zapoznania się ze sposobami przyrządzania posiłków, tak, aby nie straciły one swoich wartości odżywczych. Obiady Czwartkowe wspierane są przez profesjonalistów, takich jak: lekarze, dietetycy i znani kucharze. Specjaliści dzielą się swoim doświadczeniem i podpowiadają, jak dbać o zdrowie. Wiedza połączona z warsztatami i doskonałej jakości produktami jest inspiracją do zmian w sposobie odżywiania i stylu życia.

Aspekt charytatywny

Odbywające się spotkania to nie tylko dyskusje i poszerzanie wiedzy. Obiady Czwartkowe mają również wymiar charytatywny. Każde spotkanie kończy się podpisywaniem pamiątek przez zgromadzonych gości – osobistości ze świata kultury, filmu, teatru i sportu. Tak przygotowane pamiątki są licytowane, a dochód z ich sprzedaży przekazywany jest instytucjom charytatywnym. Zgromadzone środki wspierają między innymi Fundację Akogo? i Fundację Ex Animo, które pomagają małym pacjentom z Kliniki Onkologii Instytutu „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka”. Firma Philipiak Milano wzięła również udział w akcji Pajacyk, organizowanej przez Polską Akcję Humanitarną.

Przyjemność gotowania

Przyjemność płynąca z przygotowywania zdrowych posiłków to nie tylko komponowanie pięknych dań z wartościowych produktów o dobrej jakości. Przyjemność powinna także brać się z możliwości używania w kuchnia doskonałego sprzętu, który ułatwia każdą czynność podczas gotowania. Równocześnie wykorzystywany sprzęt doskonale się prezentuje w każdej kuchennej przestrzeni. Działająca od 2001 roku firma Philipiak dostarcza produkty, które wykonane są z materiałów bezpiecznych dla zdrowia człowiek. Co więcej, produkty te nie odkształcają się w trakcje użytkowania, są antybakteryjne i antyalergiczne. Naczynia te są również energooszczędne dzięki temu, iż ich dno akumuluje ciepło.

Produkty Philipiak sprawdzą się doskonale we wszystkich typach kuchni – mogą być używane do gotowania na kuchenkach indukcyjnych, elektrycznych, a także klasycznych gazowych. Naczynia mogą również służyć do podgrzewania bądź zapiekania dań w piekarnikach.

Nie bez znaczenia pozostaje wygląd naczyń. Cechą charakterystyczną produktów Philipiak jest ich ciekawy design, który łączy w sobie minimalizm i elegancję. Naczynia te będą nie tylko użyteczne, ale również staną się ozdoba każdej kuchni.

Udostępnij ten post:



  • MAX GOLONKO pisze:

    Na obiadach nie byłem ale mam ich garnki. Ogólnie OK choć w tej cenie znalazłbym pewnie coś lepszego. Choć swoją drogą to był/jest prezent weselny. Żony się pozbyłem a garnki zostały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *