Ludzki organizm działa jak wielka skomplikowana maszyna. Czasem wystarczy, że brakuje jednego małego trybiku – a z tego wynika kolejna dysfunkcja. Dokładnie tak jest w przypadku zbyt małego poziomu laktazy, enzymu niezbędnego do rozkładu laktozy.
15 całkowity brak lub niedobór laktazy, czyli jednego z enzymów trawiennych. Odpowiada on za prawidłowy rozkład laktozy, cukru znajdującego się w mleku.
Zbyt mała ilość laktazy skutkuje tym, że organizm nie jest w stanie przetworzyć i spożytkować laktozy. Cukier pozostaje więc w stanie nieprzetworzonym w jelicie grubym, gdzie ulega fermentacji.
Nietolerancja cukru mlecznego może pojawić się zarówno już u noworodków, jak i dopiero w okresie dojrzewania lub w wieku dorosłym. Schorzenie to jest dziedziczne, jednak można je także nabyć (wtórny niedobór laktazy) w wyniku innych chorób i innych czynników uszkadzających nabłonek i kosmki jelitowe. U wcześniaków obserwuje się również problemy z trawieniem laktozy w wyniku nie do końca wykształconych ku temu zdolności, jednak wtedy problem z czasem ustępuje.
Fermentująca w jelicie grubym laktoza powoduje wytwarzanie różnorodnych kwasów i gazów, a te z kolei wpływają na treści jelitowe. Wzrost ich ciśnienia osmotycznego podrażnia śluzówkę w jelicie, powodując problemy z układem trawiennym. Trudno w nich od razu rozpoznać nietolerancję laktozy, ponieważ są charakterystyczne także dla wielu innych chorób i infekcji!
Objawy nietolerancji laktozy:
Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku (ale też kilkunastu!) godzin od spożycia laktozy. Stopień nasilenia tych dolegliwości w dużej mierze jest zależny od ilości przyjętego cukru mlecznego oraz od poziomu (wielkości niedoboru) laktazy w organizmie.
Leczenie dobiera się w zależności od rodzaju niedoboru laktazy.
Kluczem leczenia jest więc właściwa dieta – o jej zmianie na taką zawierającą laktozę decyduje lekarz (tylko w przypadku wtórnej nietolerancji laktozy). Często terapię wspiera się także preparatami z odpowiednio dobranymi szczepami bakterii, wpływającymi na procesy fermentacyjne, np. Latopic.
Niestety, produkty mleczne są równocześnie źródłem wapnia, niezbędnym do właściwego rozwoju dzieci. Więcej na temat tworzenia diety bezpiecznej dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy przeczytasz na stronie www.latopic.pl.
Dodaj komentarz