Nalewki Staropolskie tworzone są zgodnie z tradycyjnymi domowymi recepturami na bazie owoców, które pochodzą z małych wiejskich sadów, ekologicznych upraw i leśnych polan. Ich producenci preferują dzikie, często zapomniane odmiany, np. ałycza (śliwa wiśniowa), rajskie jabłuszka, pigwowiec zwyczajny z Borów Tucholskich czy tarnina z Bieszczad i Gorców.
Nalewki początkowo dojrzewają w słońcu, które wydobywa z owoców bukiet najwspanialszych aromatów i smaków, potem przez wiele lat (minimum przez trzy lata) leżakują w słojach i gąsiorach w chłodnych i ciemnych piwnicach. Dzięki temu osiągają niepowtarzalny smak. Nie ma w ich składzie żadnych esencji zapachowych, barwników, „poprawiaczy” smaków. Niezwykłe, naturalne aromaty, barwy i smaki osiągane są za sprawą starych receptur i przepisów, 40-letniego doświadczenia i wiedzy oraz ręcznego, domowego procesu produkcyjnego.
Nalewki Staropolskie to produkty ekskluzywne. Na rynku alkoholowym pozycjonowane są jako produkt niszowy z najwyższej półki pod względem jakości i wyglądu. Ich poszczególne rodzaje wytwarzane są w krótkich seriach i wszystkie są rocznikowane. Aktualnie firma wprowadza na rynek wyroby z lat 2004–2012.
Nalewki Staropolskie są rekomendowane przez Slow Food (trzy smaki mają certyfikaty), nagrodzono je Godłem „Teraz Polska” oraz są wyróżnieniami podczas ogólnopolskich festiwalach nalewek. Ich stałymi odbiorcami są m.in.: Kancelaria Prezydenta RP, Kancelaria Sejmu RP, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz nagrodzona gwiazdką Michelin Restauracja Atelier Amaro.
W OFERCIE FIRMY ZNAJDUJĄ SIĘ TAKIE POZYCJE, JAK:
Wiśniowa tradycyjna – półdzika odmiana wiśni Nadwiślanka Odrostówka o intensywnej rubinowej barwie i niepowtarzalnym smaku z lekką nutą pestkową. Rocznik 2006. Nagroda Godła Promocyjnego „Teraz Polska”, Certyfikat Slow Food.
Cztery Pory Roku – legendarna nalewka, wymagająca wieloletniego leżakowania. Cztery składniki – mleko, cukier, spirytus i cytryna. Rocznik 2004. Certyfikat Slow Food.
Jarzębina z tarniną – początek z lekką goryczką to jarzębina, następnie długi łagodny finisz to tarnina. Rocznik 2012.
Fot. Nalewki Staropolskie
Dodaj komentarz