Najdziwniejsze potrawy świata – czego spróbować na zagranicznych wakacjach?

Opublikowano: 12 września 2016

Kulinarne podróże cieszą się coraz większą popularnością wśród turystów pragnących zgłębić tajniki kultury danego kraju. Kuchnia stanowi bowiem jej nieodłączny element. Zagraniczne wyprawy pozwalają otwierać się na nowe smaki. Degustacja nietypowych dań urozmaici podróż i sprawi, że będzie ona obfitować w wiele niezapomnianych wrażeń. Poznaj najdziwniejsze potrawy.

Top 7 najdziwniejszych zagranicznych dań – smaki dla odważnych

Jedną z najbardziej nietypowych potraw świata jest przygotowywana w Chinach zupa z ptasich gniazd, która stanowi jedno z najdroższych dań w kraju. Jego podstawą są gniazda jerzyków, które jako budulca używają wydzielanej przez siebie śliny. Gniazda powstają jedynie podczas okresów godowych jerzyków, czyli trzy razy do roku, a ich pozyskanie jest niezwykle trudne, gdyż ptaki osiedlają się na stromych wyłomach skalnych. Oryginalna chińska zupa nazywana jest „Kawiorem Wschodu”.

Do najciekawszych dań świata należy również podawany w Szkocji haggis, który przyrządza się z owczej wątroby, płuc i serca wymieszanej z cebulą, przyprawami oraz owsem. Potrawa jest gotowana, a następnie zaszywana w żołądku owcy. Gotowy haggis, który należy podgrzać w mikrofalówce, można znaleźć na sklepowych półkach.

Wybierając się na Filipiny, warto wiedzieć, iż narodową potrawą tego kraju jest balut, czyli gotowane jajko kacze lub kurze, ze znajdującym się wewnątrz w pełni uformowanym embrionem, który spożywa się wraz z kośćmi i dziobem. Jajko konsumowane jest ze szczyptą kolendry, soli i pieprzu, a także odrobiną soku cytrynowego.

Dużą popularnością wśród azjatyckich dań cieszą się też spożywane w Kambodży smażone tarantule i cykady. Pająki przyrządzane są na patelni w całości, z dodatkiem soli i czosnku, a w smaku przypominają smażone świerszcze.

Osoby planujące podróż na Islandię powinny zaś wiedzieć, że kraj ten słynie nietypowej potrawy o nazwie hakarl. Jest to danie z rekina, który po złapaniu zostaje zakopywany pod ziemią na okres od 2 do 6 miesięcy. Mięso wyciągane jest po sfermentowaniu, a następnie krojone na kawałki i podawane do spożycia. Hakarl posiada intensywną woń amoniaku. Kawałki rekina, nadziane na wykałaczki, można zakupić w islandzkich sklepach.

Jedną z najbardziej oryginalnych potraw w Stanach Zjednoczonych są natomiast hamburgery z pokrojonym na kawałki cielęcym mózgiem, serwowane w Dolinie Rzeki Ohio. W Meksyku oraz Salwadorze podawane są zaś mózgi wołowe dodawane do popularnych tacos oraz burritos.

W Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie popularną potrawę stanowią także ostrygi z Rocky Mountain. Nazwa może się jednak okazać nieco mylna, gdyż w rzeczywistości danie to bycze jądra, które po obraniu, pokrojeniu oraz ugotowaniu obtacza się w mące, a następnie smaży i podaje z sosem koktajlowym.

Ile miejsc, tyle smaków

Oczywiście, to nie wszystkie nietypowe potrawy jakich możemy spróbować będąc na wakacjach w danym miejscu na świecie. Każdy kontynent, kraj i region jest pod tym względem wyjątkowy i warto dowiedzieć się o kuchniach świata nieco więcej. Smacznego!

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści