Menu
  • Menu
    moc kasztana

    Magiczna moc kasztana

    Znany jest z tego, że wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jest skuteczny w walce z cellulitem, potrafi też łagodzić zaburzenia trawienia. Nic dziwnego, że kasztany tak szybko znikają spod drzew.

    Rude, piękne symbole jesieni mają szerokie zastosowanie w kosmetyce. Owoców używa się do produkcji kremów, maseczek i toników przeznaczonych do cery naczynkowej. Dodawane są również do preparatów dla cery dojrzałej, ponieważ poprawiają jej napięcie. Na bazie kasztanowca przygotowuje się też lecznicze nalewki.

    Cenne składniki zawierają kwiaty, kora, liście, owoce i nasiona kasztanowca. Znajdują się w nich cukry, skrobia, saponiny triterpenowe, flawonoidy, fenolokwasy.

    Na dobre krążenie i nie tylko

    Kasztan poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, dlatego stosowany jest w leczeniu zakrzepowego zapalenia krwi, zastojów żylnych, hemoroidów, a także skurczów mięśni. Zawarte w kasztanowcu escyna i flawonoidy rozrzedzają krew. Escyna hamuje działanie enzymów źle wpływających na naczynia włosowate, zapobiega ich pękaniu, uszczelnia i uelastycznia, a dodatkowo zmniejsza obrzęki. Wyciąg z kasztana pomaga usuwać toksyny z tkanki podskórnej, zwęża pory walcząc w ten sposób z cellulitem.

    Szerokie zastosowanie mają wyciągi z kasztanowca. Stosuje się je w leczeniu urazów mechanicznych, obrzęku krtani, płuc i mózgu. W kosmetyce są składnikiem szamponów i odżywek  dla włosów przetłuszczających się.

    Okłady z liści kasztanowca łagodzą oparzenia i odmrożenia skóry. Pomagają też pozbyć się uczucia ciężkich nóg.

    Owoce kasztana mają też zbawienny wpływ na układ pokarmowy, dzięki zawartości garbników działają rozkurczowo, przeciwzapalnie, są stosowane przy zapaleniu i nieżycie żołądka oraz jelit. Regenerują wątrobę i śledzionę. Jednak przetworów z kasztana nie należy stosować w zbyt dużych ilościach, bo mogą wywołać nudności i wymioty.

    Jak to zrobić?

    Kilkanaście kasztanów należy upiec w piekarniku, gdy ostygną, utłuc w moździerzu, a następnie zmielić. Można je dodawać dwa razy dziennie do różnych potraw.

    Kolejny sposób, to przygotowanie nalewki: kilkanaście kasztanów należy utłuc, zalać szklaną chłodnej, przegotowanej wody i 1/2 litra spirytusu. Miksturę zamyka się w słoiku i odstawia na miesiąc. Należy pamiętać, aby co kilka dni potrząsać słoikiem – w ten sposób składniki się wymieszają. Tak przygotowaną nalewkę można stosować trzy razy dziennie, po pięć kropli przed posiłkiem, bądź nacierać nią obolałe mięśnie i stawy lub miejsca dotknięte cellulitem.

    Kasztanowa energia

    Owoce są naturalnymi odpromiennikami. Trzymane przy telewizorach, mikrofalach, komputerach czy telefonach komórkowych, pochłaniają szkodliwe dla człowieka promieniowanie elektromagnetyczne. Noszone w kieszeni pobudzają i mobilizują do działania. Jednak uwaga! Wystarczy jeden lub dwa owoce, a nie worek! Nadmiar może zaszkodzić zamiast pomóc.

     

     

    Udostępnij

    Jedna odpowiedź do “Magiczna moc kasztana”

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *