Menu
  • Menu
    kamienny blat kuchenny

    Czy warto zainwestować w kamienny blat kuchenny?

    Kuchnia to najważniejsze miejsce w domu. To w niej większość Polaków spędza codziennie sporo czasu na przygotowaniu posiłków oraz ich jedzeniu. Nie dziwi więc, że wyposażenie i zaaranżowanie tego pomieszczenia jest bardzo ważne.

    Kluczowe znaczenie będzie miał zwłaszcza kuchenny blat, który jest narażony na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Ostatnio sporym zainteresowaniem cieszą się blaty wykonane z kamieni naturalnych, m.in. marmuru i granitu.

    Jakie blaty kuchenne dostępne są w sklepach?

    Zdecydowanie najpopularniejszym wariantem kuchennych blatów są te wykonane z drewna. Wynika to przede wszystkim z ceny oraz uniwersalności – drewno świetnie pasuje, zarówno do pomieszczeń utrzymanych w klasycznym stylu, jak i do tych bardzo nowoczesnych. Z kolei do najtańszych blatów kuchennych należą te laminowane, które odporne są na środki czystości i wysokie temperatury. Obok blatów drewnianych i laminowanych można znaleźć również blaty z metalu, np. ze stali kwasoodpornej oraz aluminium. W sprzedaży są też blaty ze szkła hartowane oraz bardzo modne ostatnio blaty kamienne, które prezentują się niezwykle stylowo i elegancko.

    Zalety kamieni naturalnych

    Warto zaznaczyć, że nie tylko unikalny kolor i wzory są wyróżnikiem kamieni naturalnych. Sprawdzają się one w kuchni przede wszystkim ze względu na trwałość. Nie bez powodu materiał taki jak granit używany jest do tworzenia pomników cmentarnych przez firmy takie jak Granitex nagrobki. Granitowe lub marmurowe blaty kosztują zdecydowanie więcej niż blaty wykonane z innych materiałów, ale są dużo odporniejsze. Drewno i laminat szybko ulega odbarwieniom pod wpływem wody, a szkło hartowane bardzo łatwo ulega zarysowaniom. Kamienie naturalne są odporne na wysokie temperatury – bez problemu można stawiać na nich rozgrzane naczynia wprost z palników lub piekarnika. Można na nich kroić, bo nie tylko bardzo trudno je porysować, ale także nie odbarwiają się pod wpływem soków z produktów, np. z cytrusów czy kiszonek.

    Kamień, ale jaki?

    Kamień kamieniowi nierówny, dlatego warto poważnie zastanowić się nad wyborem odpowiedniego materiałów. Wielu producentów sprzedaje blaty kompozytowe – nie można ich mylić z tymi kamiennymi. Kompozyty to nic innego jak połączenie kilku minerałów z pigmentami i żywicami syntetycznymi. Wśród blatów kamiennych najczęściej wybierane są te z marmuru lub granitu. Zdecydowanie mocniejsze są jednak granitowe, które dodatkowo nie wymagają impregnacji. Z kolei te marmurowe już tak. Gdy się tego nie robi, spada ich odporność na detergenty i soki spożywcze. Są więc odrobinę tańsze, ale to granitowe dają większą gwarancję trwałości i są łatwiejsze w konserwacji.

    Udostępnij

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *