Menu
  • Menu

    Proste przepisy na domowe maseczki

    Nie trzeba wydawać fortuny w drogerii, żeby zapewnić sobie czystą, promienną i odświeżoną skórę. Z produktów, które znajdą się w każdej kuchni, można samodzielnie przygotować maseczki. W ten sposób gwarantujemy sobie ekologiczną pielęgnację, bez konserwantów i substancji uczulających.

    To, co jemy, pijemy, jak żyjemy, widać na naszej skórze. Pory roku również mają wpływ na wygląd cery. Zimą należy pamiętać o natłuszczaniu, bo mróz wysusza skórę, z kolei wiosną i latem trzeba ją chronić przed słońcem i nawilżać, także od środka – pijąc odpowiednią ilość wody.

    Maseczki wygładzające i oczyszczające

    Na początek: wygładzanie i złuszczanie. Potrzebne nam do tego będą: 100 g papai, 0,5 awokado, 1 żółtko, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu. Papaję i awokado należy rozgnieść, połączyć z innymi składnikami, nałożyć na twarz na 15 minut, a następnie zmyć ciepłą wodą.

    Oczyszczająco na skórę zadziała maseczka drożdżowa. Wystarczy rozdrobnić kostkę drożdży i wymieszać z mlekiem na gęstą papkę, a następnie nałożyć na twarz. Zmyć, kiedy maseczka wyschnie. W ten sposób usuniemy zanieczyszczenia z porów skóry, a przy okazji poprawimy jej ukrwienie.

    Maseczki na podrażnioną i suchą skórę

    Zimą skóra często jest podrażniona i sucha, w takim przypadku można zafundować jej maseczkę na bazie kakao. Składniki: 1/3 szklanki niskotłuszczowego kakao w proszku (im ciemniejsze, tym lepiej), 1/4 szklanki miodu, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki płatków owsianych. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i nałożyć maseczkę na oczyszczoną z makijażu skórę. Zmyć standardowo po 15 minutach.

    Z kolei przesuszona skóra bardzo lubi okłady z aloesu. Miąższ z dwóch listków rośliny należy zmiksować z połową ugotowanego bez soli ziemniaka, dodać nieco śmietanki 30-proc. i maseczka gotowa. Na twarzy należy trzymać ją 15 minut.

    Maseczki antyoksydacyjne i wygładzające

    Biorąc pod uwagę, że w mieście coraz częściej towarzyszy nam smog, który nie wpływa dobrze na skórę, warto zafundować jej zabieg antyoksydacyjny. Niezbędne do wykonania tej maseczki będą: 2 łyżeczki gotowanej dyni (np. piżmowa), 1/2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki mleka. Składniki należy dokładnie wymieszać, nałożyć na twarz na 15 minut, a następnie spłukać.

    Wygładzające i odżywcze walory posiada maseczka z ziemniaka. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy ugotować ziemniaka w łupinie, obrać, rozgnieść, dodać 1 żółtko i 1 łyżkę mleka. Taką papkę nałożyć na 20 minut na twarz, a później zmyć ciepłą wodą.

    Bardzo ważne jest tylko, by kupując owoce czy warzywa na maseczki, zapytać o ich pochodzenie i wybierać te ekologiczne/bio ze sprawdzonych upraw, ponieważ te, które „przyjęły” duże ilości nawozu, mogą uczulać wrażliwą cerę.

    Udostępnij

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *