Proste przepisy na domowe maseczki

Opublikowano: 11 maja 2018

Nie trzeba wydawać fortuny w drogerii, żeby zapewnić sobie czystą, promienną i odświeżoną skórę. Z produktów, które znajdą się w każdej kuchni, można samodzielnie przygotować maseczki. W ten sposób gwarantujemy sobie ekologiczną pielęgnację, bez konserwantów i substancji uczulających.

To, co jemy, pijemy, jak żyjemy, widać na naszej skórze. Pory roku również mają wpływ na wygląd cery. Zimą należy pamiętać o natłuszczaniu, bo mróz wysusza skórę, z kolei wiosną i latem trzeba ją chronić przed słońcem i nawilżać, także od środka – pijąc odpowiednią ilość wody.

Maseczki wygładzające i oczyszczające

Na początek: wygładzanie i złuszczanie. Potrzebne nam do tego będą: 100 g papai, 0,5 awokado, 1 żółtko, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu. Papaję i awokado należy rozgnieść, połączyć z innymi składnikami, nałożyć na twarz na 15 minut, a następnie zmyć ciepłą wodą.

Oczyszczająco na skórę zadziała maseczka drożdżowa. Wystarczy rozdrobnić kostkę drożdży i wymieszać z mlekiem na gęstą papkę, a następnie nałożyć na twarz. Zmyć, kiedy maseczka wyschnie. W ten sposób usuniemy zanieczyszczenia z porów skóry, a przy okazji poprawimy jej ukrwienie.

Maseczki na podrażnioną i suchą skórę

Zimą skóra często jest podrażniona i sucha, w takim przypadku można zafundować jej maseczkę na bazie kakao. Składniki: 1/3 szklanki niskotłuszczowego kakao w proszku (im ciemniejsze, tym lepiej), 1/4 szklanki miodu, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki płatków owsianych. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i nałożyć maseczkę na oczyszczoną z makijażu skórę. Zmyć standardowo po 15 minutach.

Z kolei przesuszona skóra bardzo lubi okłady z aloesu. Miąższ z dwóch listków rośliny należy zmiksować z połową ugotowanego bez soli ziemniaka, dodać nieco śmietanki 30-proc. i maseczka gotowa. Na twarzy należy trzymać ją 15 minut.

Maseczki antyoksydacyjne i wygładzające

Biorąc pod uwagę, że w mieście coraz częściej towarzyszy nam smog, który nie wpływa dobrze na skórę, warto zafundować jej zabieg antyoksydacyjny. Niezbędne do wykonania tej maseczki będą: 2 łyżeczki gotowanej dyni (np. piżmowa), 1/2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki mleka. Składniki należy dokładnie wymieszać, nałożyć na twarz na 15 minut, a następnie spłukać.

Wygładzające i odżywcze walory posiada maseczka z ziemniaka. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy ugotować ziemniaka w łupinie, obrać, rozgnieść, dodać 1 żółtko i 1 łyżkę mleka. Taką papkę nałożyć na 20 minut na twarz, a później zmyć ciepłą wodą.

Bardzo ważne jest tylko, by kupując owoce czy warzywa na maseczki, zapytać o ich pochodzenie i wybierać te ekologiczne/bio ze sprawdzonych upraw, ponieważ te, które „przyjęły” duże ilości nawozu, mogą uczulać wrażliwą cerę.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
smog
Już od ponad roku zmagamy się z koniecznością ochrony przed...
koreańskie maseczki
Maseczki w płachcie robią oszałamiającą karierę, nie tylko n...
Pielęgnacja skóry pod maseczkami
Ze względu na brak dostępu powietrza i mniejszą ilość tlenu...
[caption id="attachment_17583" align="alignright" width="224...