Menu
  • Menu
    dlaczego warto jeść grzyby

    Dlaczego warto jeść grzyby

    Ten rok jest wyjątkowo łaskawy dla grzybiarzy. Mamy prawdziwy wysyp różnego rodzaju gatunków. Jeśli ktoś nie zna się na grzybach, może je kupić w sprawdzonych punktach. W przyszłym roku do 44 obecnie znajdujących się w obrocie, mogą dołączyć: smardz jadalny i stożkowaty oraz naparstniczka czeska. Ministerstwo Zdrowia przygotowało rozporządzenie dopuszczające te gatunki do sprzedaży.

    „Owocniki tych grzybów są jadalne, cenne pod względem spożywczym, a ich spożycie, po dokonaniu obróbki termicznej, np. gotowaniu czy suszeniu, jest bezpieczne dla zdrowia konsumenta” – uzasadniają autorzy projektu.

    Smardz jadalny i stożkowaty są pod częściową ochroną, dlatego do sprzedaży mogą trafić tylko grzyby pochodzące z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych.

    Dlaczego warto sięgać grzyby?

    Mają niewiele kalorii i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała. Zawierają mnóstwo wody, więc mogą być duszone w sosie własnym, bez dodatku tłuszczu.

    Znajduje się w nich błonnik, który daje uczucie sytości, a także pomaga obniżyć poziom cukru u chorych na cukrzycę typu 1. Ale, uwaga – jest w nich również błonnik nierozpuszczalny, czyli chityna, dlatego dietetycy nie zalecają podawania grzybów dzieciom i osobom cierpiącym na problemy trawienne.

    Jak się okazuje, grzyby wspierają system odpornościowy, ponieważ zawierają dużo przeciwutleniaczy, m.in. selen chroniący przed przeziębieniami i wzmacniający funkcjonowanie enzymów wątroby. Bogate są także w polifenole mając działanie antyzapalne, przeciwalergiczne. Kumulują w swoich tkankach witaminę D!

    Prócz niej zawierają witaminy B1i B2 oraz witaminę A (w postaci karotenu, którego najwięcej mają kurki).

    Grzyby warto też jeść dla poprawy pamięci. Tak, tak, to nie żart! Zawarta w nich cholina reguluje sen, ułatwia uczenie i zapamiętywanie. Są bogate w potas i mają niską zawartość sodu, taka kompilacja pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

    Podczas zbierania grzybów należy przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa, szczególnie, jeśli nie jest się wytrawnym grzybiarzem.

    Zasady bezpiecznego grzybobrania według Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS):

    1. Pamiętaj! Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
    2. Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
    3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
    4. Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące, posiadające przyjemny, słodkawy smak).
    5. Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym wypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów i przyśpieszających ich psucie.
    6. Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
    7. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
    8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

     

    Objawy zatrucia grzybami

    Za 46 proc. zatruć odpowiada muchomor sromotnikowy i krowiak podwinięty. Na kolejnym miejscu są muchomor plamisty i czerwony. Objawy zatrucia to: silne bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka, po 3-4 dniach – krwawienia z układu oddechowego i pokarmowego, niewydolność nerek, śpiączka wątrobowa.

    Do śmierci może dojść między 4 a 16 dniem od zatrucia. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Diagnostyka w takich przypadkach opiera się na badaniu mikologicznym, dlatego należy do niego zabezpieczyć resztki grzybów lub przygotowaną z nich potrawę, wymiociny lub kał.

    Udostępnij

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *