czy jeść jajka

Chcesz być szczupły i zdrowy? Jedz jajka

Opublikowano: 5 października 2017

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza jedzenie 10 jaj tygodniowo, Instytut Żywności i Żywienia maksymalnie 3, specjaliści ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) twierdzą, że zdrowe osoby mogą zjeść 3 jajka dziennie! Czy jeść jajka? Naukowcy wciąż się spierają, jednak jedno jest pewne: jaja są zdrowe i nie należy ich wykluczać z diety.  

Średniej wielkości jajo kurze ma około 75 kalorii i zawiera do 185 mg cholesterolu. To właśnie z powodu tego ostatniego naukowcy przestrzegali, żeby nie przesadzać z jedzeniem jaj, bo jak wiadomo: cholesterol jest niezdrowy. Jednak po latach kolejnych badań, okazało się, że cholesterol zawarty w jajach jest inaczej metabolizowany, niż ten produkowany przez ludzką wątrobę. “Jajeczny cholesterol” nie osadza się na ściankach naczyń krwionośnych, a co za tym idzie nie ma związku między jedzeniem jaj, a podwyższonym ryzykiem zawału serca, czy udaru mózgu.

Jaja mają wiele zalet, przede wszystkim są bardzo sycące, dlatego powinny się znaleźć w menu osób dbających o dietę.

Z jakich powodów jeszcze warto jeść jaja?

– zawierają witaminę D, która pomaga przyswajać wapń, a co za tym idzie wzmacnia mięśnie i kości;

– składniki jaj, zapobiegają rozszczepowi kręgosłupa u płodu;

– dzięki zawartości białka, jaja wzmacniają mięśnie;

– zawierają witaminy, minerały i związki siarki, które korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci;

– są źródłem luteiny, która chroni soczewkę oka przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, dieta bogata w jajka zmniejsza o 20 proc. ryzyko zachorowania na zaćmę;

– zawierają żelazo, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi anemii, żelazo jest bowiem niezbędne do produkcji hemoglobiny, transportującej tlen z płuc do komórek organizmu oraz do wytwarzania białych krwinek odpowiedzialnych za odporność organizmu;

– poprawiają pamięć, a to za sprawą obecnej w nich choliny, która jest budulcem neuronów i komórek glejowatych, dzięki niej poprawia się przepływ informacji i usprawnia się proces zapamiętywania, odpowiedni poziom choliny jest ważny podczas ciąży, kiedy kształtuje się mózg dziecka;

– cholina zawarta w jajkach zmniejsza ryzyko chorób serca, dzieje się tak, ponieważ cholina bierze udział w rozkładzie homocysteiny, aminokwas ten powstaje podczas trawienia białka zwierzęcego i jest odpowiedzialny za uszkodzenia śródbłonka wyścielającego naczynia krwionośne, torując w ten sposób drogę do osadzania się w nich cholesterolu, z tego powodu choroby układu krążenia mogą występować u osób z niskim cholesterolem, ale wysokim poziomem homocysteiny.

Różnią się nie tylko wyglądem

Jaja kacze są większe od kurzych, a ich białko zawiera mniej wody. Zbyt długo gotowane, stają się gumowate. Zawierają dużo cholesterolu, ale są też źródłem fosforu, żelaza, kwasu foliowego, witaminy A i B12. Można je dodawać do ciast i makaronów, ale nie poleca się do jajecznicy.

Jaja przepiórcze nie alergizują tak silnie, jak kurze. Zawierają też więcej cynku, wapnia, miedzi, żelaza oraz witamin: B1, B2, B12 i karotenu. Mają mniej kalorii od jaj kurzych oraz niższy poziom cholesterolu. Dietetycy polecają je dzieciom i osobom starszym.

Jaja gęsie polecane są do wypieku ciast, ze względu na swój oleisty smak. Są ciężkostrawne z powodu dużej ilość cholesterolu i innych tłuszczy. Można je gotować, ale ze względu na wielkość, trzeba to robić zdecydowanie dłużej, niż w przypadku jaj kurzych.

Jaja indycze użyte do wypieku ciast, naddają im delikatniejszy smak. Zastosowanie mają takie samo, jak jaja kurze, ale są trudniej dostępne na rynku, ponieważ indyki są droższe w hodowli, a poza tym znoszą dużo mniej jaj, niż kury czy kaczki.

Jaja strusie zawierają pięć razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do jaj kurzych. Poziom cholesterolu jest podobny. Można je jadać gotowane, jednak ze względu na ich rozmiar, obróbka termiczna trwa około pół godziny.

 

 

 

Udostępnij ten post:



  • Pablo pisze:

    185 g cholesterolu! A to ci kompresja.

  • Kicia pisze:

    Jajko waży ok 60g i zawiera 185g cholesterolu?

    • Marcin pisze:

      Raczej literówka zawiera 185mg

      • Albr pisze:

        Na takich portalach i w takich niepodpisanych artykułach to raczej nie literówka. Gdyby pokazać autorowi/autorce ten tekst i powiedzieć, że gdzieś jest błąd, bardzo prawdopodobne jest, że nie wyłapaliby go.

        Przypomina mi to, tego typu artykuły o astronomii i lekkość w określaniu odległości. Miliard, to czasem bilion lub odwrotnie. Niby znają angielski, ale niekoniecznie liczebniki, wiecie o co chodzi 😉

        Sam nie wiem co wypuszczałbym w świat, gdyby płacono mi od ilości znaków w tekście i narzucono odpowiednie tempo. Na pewno starałbym się nie podpisywać. I to jest klucz do weryfikacji treści. Trochę smutne, ale prawdziwe. Kiedyś nastąpi zmiana. Wierzę w to.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
kawa zbożowa
Kawa zbożowa to świetna alternatywa dla tradycyjnej kawy. Na...
epidemie
Wzrost światowej populacji przy jednoczesnym wzrości...
pyłek pszczeli
Pszczoły robotnice siadają na kwiatku, zbierają maleńkie czą...
obniżenie cholesterolu
Cholesterol jest lipidem (tłuszczem) znajdującym się we krwi...
Co jeść, aby wyglądać młodziej
Najnowszy raport zamieszczony w „British Medical Jou...