Menu
  • Menu

    Arte Culinaria Italiana – konkurs włoskiej sztuki kulinarnej

    10 marca bieżacego roku w hotelu Blue Diamond Active Spa w Trzebownisku koło Rzeszowa odbyło się wielkie święto kuchni włoskiej – XIII już edycja konkursu Arte Culinaria Italiana, który patronatem objęła m.in. Ambasada Republiki Włoskiej w Warszawie.

    Organizatorami tego wydarzenia byli: ceniony szef kuchni Giancarlo Russo – autorytet kulinarny z zakresu kuchni włoskiej i wieloletni prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce oraz Sławomir Barczak – dyrektor hotelu Blue Diamond Active SPA. Do zawodów zgłosiły się 22 profejsonalne ekipy z całego kraju, spośród których jury wybrało ostatecznie 12 najlepszych zespołów. Ich zadaniem było przygotowanie dwóch popisowych dań opartych na produktach sponsorów – jednego na bazie makaronu Barilla oraz potrawy mięsnej z wykorzystaniem rostbefu firmy Sokołów. Potrawy oceniało profesjonalne i wymagające jury pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Krzysztofa Szulborskiego. W jego składzie znaleźli się cenieni kucharze, tacy jak: Andrzej Polan, Kurt Sheller, Teofilos Vafidis, Wiesław Bober,Dariusz Zahorański, Tomasz Purol, Dawid Łagowski, Patryk Kotarba ,Michał Markowicz i Andrzej Ławniczak.

    Zwycięska drużyna

    Mimo niezwykle wysokiego poziomu reprezentowanego przez wszystkie uczestniczące w konkursie zespoły, zwycięska drużyna została wybrana jednogłośnie. Rywalizację wygrała reprezentacja hotelu Lemon Spa z Gródka nad Dunajcem – Iwona Tomasiak i Teresa Salamon. Mistrzowskim daniem stworzonym przez ten kobiecy duet było spaghetti z langustynkami i rostbefem z pieczonym fenkułem. Laureatami drugiej nagrody zostali przedstawiciele hotelu Bonifacio z Sochocina – Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski, natomiast trzecie miejsce zajęli: Jakub Hołota i Rafał Kuźniar z restauracji Kuk Nuk w Rzeszowie.

    Konkurs gwiazd

    W ramach tegorocznej edycji Arte Culinaria Italiana odbył się również konkurs gwiazd, które miały okazję zaprezentować swój talent kulinarny przed zgromadzoną licznie publicznością. Wzieły w nim udział postaci znane z pierwszych stron gazet – prezenterzy, sportowcy, aktorzy, wokaliści. Uczestnikami, którzy zdecydowali się sprawdzić swoje umiejętności w tym zakresie, byli m.in. prezenter Zygmunt Chajzer, aktor Tomasz Kozłowicz czy wokalista Paweł Stasiak, a także reprezentant polskiej siatkówki – Krzysztof Ignaczak. Zespół Tomasza Kozłowicza zajął pierwsze zaszczytne miejsce, Zygmunta Chajzera – drugie, trzecie natomiast duet: Paweł Stasiak z siostrą Darią.

    Master of Pasta

    Podczas tegorocznej edycji konkursu po raz pierwszy rywalizowano również o nagrodę specjalną – tytuł „Master of Pasta“, który gwarantuje jego zdobywcy udział w eliminacjach do prestiżowego międzynarodowego konkursu kulinarnego Pasta World Championship, organizowanego przez Academię Barilla w Mediolanie. To specjalne wyróżnienie otrzymał Paweł Gałecki – kucharz restauracji Piano w Lublinie, który jesienią stanie w szranki z największymi światowymi mistrzami. Mamy nadzieję, że będzie to doskonała okazja do zaprezentowania kunsztu kulinarnego i rozwinięcia własnej kariery na arenie międzynarodowej.

    Udostępnij

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *