Arte Culinaria Italiana – konkurs włoskiej sztuki kulinarnej

Opublikowano: 24 maja 2018

10 marca bieżacego roku w hotelu Blue Diamond Active Spa w Trzebownisku koło Rzeszowa odbyło się wielkie święto kuchni włoskiej – XIII już edycja konkursu Arte Culinaria Italiana, który patronatem objęła m.in. Ambasada Republiki Włoskiej w Warszawie.

Organizatorami tego wydarzenia byli: ceniony szef kuchni Giancarlo Russo. Autorytet kulinarny z zakresu kuchni włoskiej i wieloletni prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce oraz Sławomir Barczak – dyrektor hotelu Blue Diamond Active SPA. Do zawodów zgłosiły się 22 profejsonalne ekipy z całego kraju, spośród których jury wybrało ostatecznie 12 najlepszych zespołów. Ich zadaniem było przygotowanie dwóch popisowych dań opartych na produktach sponsorów – jednego na bazie makaronu Barilla oraz potrawy mięsnej z wykorzystaniem rostbefu firmy Sokołów. Potrawy oceniało profesjonalne i wymagające jury pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Krzysztofa Szulborskiego. W jego składzie znaleźli się cenieni kucharze, tacy jak: Andrzej Polan, Kurt Sheller, Teofilos Vafidis, Wiesław Bober, Dariusz Zahorański, Tomasz Purol, Dawid Łagowski, Patryk Kotarba ,Michał Markowicz i Andrzej Ławniczak.

Zwycięska drużyna

Mimo niezwykle wysokiego poziomu reprezentowanego przez wszystkie uczestniczące w konkursie zespoły, zwycięska drużyna została wybrana jednogłośnie. Rywalizację wygrała reprezentacja hotelu Lemon Spa z Gródka nad Dunajcem – Iwona Tomasiak i Teresa Salamon. Mistrzowskim daniem stworzonym przez ten kobiecy duet było spaghetti z langustynkami i rostbefem z pieczonym fenkułem. Laureatami drugiej nagrody zostali przedstawiciele hotelu Bonifacio z Sochocina. Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski. Natomiast trzecie miejsce zajęli: Jakub Hołota i Rafał Kuźniar z restauracji Kuk Nuk w Rzeszowie.

Konkurs gwiazd

W ramach tegorocznej edycji Arte Culinaria Italiana odbył się również konkurs gwiazd, które miały okazję zaprezentować swój talent kulinarny przed zgromadzoną licznie publicznością. Wzięły w nim udział postaci znane z pierwszych stron gazet – prezenterzy, sportowcy, aktorzy, wokaliści. Uczestnikami, którzy zdecydowali się sprawdzić swoje umiejętności w tym zakresie, byli m.in. prezenter Zygmunt Chajzer, aktor Tomasz Kozłowicz czy wokalista Paweł Stasiak, a także reprezentant polskiej siatkówki – Krzysztof Ignaczak. Zespół Tomasza Kozłowicza zajął pierwsze zaszczytne miejsce, Zygmunta Chajzera – drugie, trzecie natomiast duet: Paweł Stasiak z siostrą Darią.

Master of Pasta

Podczas tegorocznej edycji konkursu po raz pierwszy rywalizowano również o nagrodę specjalną – tytuł „Master of Pasta“, który gwarantuje jego zdobywcy udział w eliminacjach do prestiżowego międzynarodowego konkursu kulinarnego Pasta World Championship, organizowanego przez Academię Barilla w Mediolanie. To specjalne wyróżnienie otrzymał Paweł Gałecki – kucharz restauracji Piano w Lublinie, który jesienią stanie w szranki z największymi światowymi mistrzami. Mamy nadzieję, że będzie to doskonała okazja do zaprezentowania kunsztu kulinarnego i rozwinięcia własnej kariery na arenie międzynarodowej.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
wyposażenie restauracji
Wyposażenie restauracji odgrywa niebagatelną rolę w...
Jak wybrać piekarnik
Wybór odpowiedniego piekarnika do...
kuchna zero waste
W obecnych czasach, gdy półki sklepowe uginają się pod cięża...
SAKANA
Nie istnieje jeden przepis na sukces, każda restaura...
chlebek bananowy
Słuchajcie, w polskich domach pielęgnuje się od zaws...